Foreningens baggrund og historie
Herunder kan du læse et kort rids af foreningens historie og en lidt længere redegørelse
FKF fyldte 50 år i 2021. I den anledning skrev Carsten Hjorth Pedersen, mangeårig leder af KPI (Kristent Pædagogisk Institut) en redegørelse for FKFs historie i foreningens første 50 år og sine tanker herom.
De kristne friskoler og daginstitutioner - rodfæstet i dansk tradition og kristen overbevisning
Den danske friskoletradition
I Danmark har vi haft frie skoler i mange, mange år. Sidst i 1800-tallet blev det mere formaliseret i en egentlig friskolebevægelse, først og fremmest under henvisning til inspiration fra Kristen Kold og N. F. S. Grundtvig.
Det at børn kan gå på en fri skole, der flugter med familiens ønsker og overbevisning er dermed ikke nogen ny opfindelse. Der er mange måder at gøre det på, hvilket de 550 forskellige friskoler i Danmark er et levende vidnesbyrd om.
I starten af 70'erne var der en del mennesker i kirkelige kredse, såvel folkekirkelige som frikirkelige, der tog initiativ til at lave skoler, hvor den kristne overbevisning dannede det holdningsmæssige, værdimæssige og eksistentielle fundament for skolelivet.
Foreningen af Kristne Friskoler
Foreningen af Kristne Friskoler blev oprettet i 1971 og hed dengang LFKF - Landsforeningen af Kristne Friskoler. Siden kom også en pædagogisk forening til og de to foreninger dannede en overgang en sammenslutning fra 1994 til 2008. Siden 2008 har foreningen heddet "Foreningen af Kristne Friskoler" (i daglig tale kaldet "FKF") og med vedtægtsændringer i 2021, blev der mulighed for at også at blive medlem af foreningen som daginstitution.
FKF er en fælleskirkelig skole- og daginstitutionsforening. Det vil sige, at det er skolen eller daginstitutionen, der er medlem og i den forstand er vi en branceorganisation for ledelsen af de frie, kristne skoler. FKFs fremmeste forpligtelse står til skolernes og daginstitutionernes bestyrelser, dernæst i det daglige arbejde til skolelederen eller daginstitutionslederen.
FKF er et rådgivningsorgan for skolerne og daginstitutionerne og arbejder for foreningens interesser gennem blandt andet rekrutteringsindsatser, PR, kurser, netværk og politisk arbejde. FKF ledes af en bestyrelse og ledes i det daglige af en sekretariatschef.
Mission
FKF’s mission er at være fællesskab for frie, kristne skoler og daginstitutioner, støtte den enkelte skole/daginstitution og arbejde samfundsmæssigt og politisk for stadigt bedre kår
Vision
FKF’s vision er, at vi vil være kendt for at være et højt troværdigt og attraktivt skole- og daginstitutionstilbud, der bygger på kristne dannelsesværdier.